Harde pakker til jul – langrennsutstyr

beito

Det er snart juletider. Det betyr fine gaver under juletreet om en har vært snill. Og kanskje noen mil på nye ski om vinteren melder sin ankomst i tide. Vi tenkte vi kunne komme med en liten brukerveiledning for skiutstyr det kan være lov og ønske seg.

For Anders og meg er skiutstyr vårt arbeidsredskap for å nå våre mål. For mosjonister kan det være fristende å legge for mye vekt på for mye og dyrt utstyr. Det vanligste vi ser er det å ha feil fokus på utstyr i forhold til nivå. Det er noen som vil ha alt, og så er det de som ikke bryr seg om utstyr.

Når det gjelder valg av langrennsutstyr, er det de enkle tingene som er det viktig å gjøre riktig. Detaljer for oss kan gi noen sekunder gevinst over 90 km skigåing, men dette har lite å si for mosjonisten. Men skal du lage en prioriteringsliste for skiutstyr du ønsker deg til jul, foreslår vi følgende:

  • Ski
  • Staver
  • Smøring

Ski og is i rubben

Når det gjelder ski så trenger en mosjonist minst ett par (…) og maks tre. Ett par for tørrvoks, etter par for klister og de tredje for såkalt nullføre (rubb). Når du skal velge ski er det viktigste å finne riktig spenn for deg. Gå til en forhandler som har utstyr som måler spennet på ski mot din vekt, og som har kunnskap til å finne et skipar som vil gi deg fantastiske turer i marka. Det kan være greit å ha et par grusski. Disse bruker en gjerne ved sesongstart når det er lite snø i marka, og du får en hyggelig tur selv om føret er noe tynt.

Vi får mange spørsmål om rubbski: Det er enkelt å rubbe. Du bruker gjerne 100 sandpapir (rundt en smørekloss), og gnir denne rundt og rundt (eller fram og tilbake) i små raske bevegelser i smøresonen.  For spikerfeste kan det være lurt og avslutte med 80 papir i midten av smøresonen. For å forhindre ising (”is i rubben) så gni gjerne inn en flourpulver  eller spray. Silikonspray med svamp er også en vinner til treningene. Dette kan du kjøpe på din bensinstasjon.

 Stive staver

En vanlig mosjonist klarer ikke å legge like mye trykk i stavene som noen av verdens beste skiløpere. Derfor sier vi at de fleste av stavene i dagens marked, er mer enn gode nok. En regel er: jo mer trøkk du har i arma, jo stivere staver trenger du.  En karbonstav kan knekke lett eller få seg en trøkk som gjør at du knekker staven ved et senere tidspunkt. Det er grunnen til at eliteløpere ikke bruker samme stav på renn og i trening. For oss er det tre faktorer som spiller inn ved valg av stav: vekt, pendel og stivhet.

 Smøring som virker

Vårt beste råd er å holde seg til noen få produkter. Det er lett å miste oversikt over hva en burde bruke hvis du skal forsøke alt. Vi sier ofte at en burde velge seg tre klistertyper og fem vokser. En metningsglider og et til to typer pulver. Lær deg å bruke disse godt. Da erfarer du hva slags type snø og værtype smøringen fungerer og ikke. Og hvor tykt/tynt du må legge for at skia skal gå. Du kommer veldig langt med slik erfaring. Og, lær deg å rubbe skiene dine! Da er du kvalifisert smører.

Vi håper du har hatt en fantastisk bra år, så langt, og selvsagt at du har vært snill. Da er det bare å gå i sportsbutikken, lete etter det skiutstyret som passer deg og ditt behov, skrive det ned på lista over juleønsker og vente til den store dagen. Vi håper å se deg i marka til vinteren. Kanskje jeg får låne litt skismøring av deg?

 

Kommentarer